Naši sokovi u Evropi

Bez autora
Dec 22 2010

Udruženje proizvođača voćnih sokova Srbije (UPVSS), čije članice u ukupnoj domaćoj proizvodnji voćnih sokova, nektara i osvežavajućih bezalkoholnih pića učestvuju sa 82,5 odsto, primljeno je u Evropsku asocijaciju proizvođača voćnih sokova (AIJN). Članstvo će, pored saradnje sa drugim nacionalnim asocijacijama proizvođača sokova u Evropi, omogućiti bolju promociju naše industrije, primenu standarda evropskog kvaliteta u proizvodnji, ali će dati i doprinos u procesu evropskih integracija Srbije. AIJN duže od 50 godina predstavlja reprezentativnu asocijaciju industrije voćnih sokova u Evropskoj uniji koja zastupa interese proizvođača, u cilju povećanja vrednosti i promovisanja rasta te industrije. Srbija je u decembru primljena za pridruženog člana te asocijacije, a status punopravnih članova u AIJN ima 18 nacionalnih asocijacija iz 15 zemalja EU.

Naši sokovi u EvropiUdruženje proizvođača voćnih sokova Srbije (UPVSS), čije članice u ukupnoj domaćoj proizvodnji voćnih sokova, nektara i osvežavajućih bezalkoholnih pića učestvuju sa 82,5 odsto, primljeno je u Evropsku asocijaciju proizvođača voćnih sokova (AIJN), rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Članstvo će, pored saradnje sa drugim nacionalnim asocijacijama proizvođača sokova u Evropi, omogućiti bolju promociju naše industrije, primenu standarda evropskog kvaliteta u proizvodnji, ali će dati i doprinos u procesu evropskih integracija Srbije, istakli su proizvođači. 

AIJN duže od 50 godina predstavlja reprezentativnu asocijaciju industrije voćnih sokova u Evropskoj uniji koja zastupa interese proizvođača, u cilju povećanja vrednosti i promovisanja rasta te industrije, kazao je predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

Srbija je u decembru primljena za pridruženog člana te asocijacije, kazao je Ševarlić, napominjući da status punopravnih članova u AIJN ima 18 nacionalnih asocijacija iz 15 zemalja EU.

Udruženje proizvođača voćnih sokova Srbije je u septembru 2010.  osnovalo deset proizvođača voćnih sokova i nektara - "Nektar" Bačka Palanka, "Vino župa" Aleksandrovac, "Takovo" Gornji Milanovac, "Fruvita" Beograd, "IB tim" Beograd, "Rauh Srbija" Koceljeva i "Duga frut" iz Kruševca.

Među osnivačima su i "Fudlend" Beograd, "Zdravo organik" Selenča i "Freš end ko" Subotica, a za člana - posmatrača UPVSS u novembru je primljen "Tetra pak prodakšn" iz Beograda.

Ukupna proizvodnja voćnih sokova, nektara i osvežavajućih bezalkoholnih pića u Srbiji u 2009. godini bila je 330 miliona litara, od čega su 10 odsto voćni sokovi, 53,5 odsto nektari i 36,5 osvežavajuća bezalkoholna pića, naveo je Ševarlić.

"Ukupna vrednost tržišta voćnih sokova, nektara i osvežavajućih bezalkoholnih pića u Srbiji je 25,7 milijardi dinara ili 268,4 miliona evra", kazao je on, napominjući da članicama nacionalne asocijacije proizvođača sokova pripada 84,5 odsto ukupne vrednosti tog tržišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik